Endo-echografie bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een endo-echografie onderzoekt de arts of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren tussen je longen: het mediastinum. 

Lees op deze pagina over:

Wat is een endo-echografie?

Met een endo-echografie krijg je een endoscopie en een echografie tegelijk. Met een endoscopie kijkt de arts in je lichaam. En kijkt of daar een afwijking zit. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven.

Hoe gaat een endo-echografie?

Je arts schuift een dunne slang via je mond tot in je maag. Soms schuift de arts de slang nog wat verder door, tot het begin van je dunne darm.

Aan de slang zit een lampje, een camera en een echo-apparaatje. Zo kan de arts de organen goed zien en foto’s maken.

Voorbereiding op de endo-echografie

Wat je precies moet doen verschilt per ziekenhuis. Je verpleegkundige vertelt dit voor het onderzoek aan je.

Verdoving tijdens endo-echografie

De endo-echografie kan vervelend zijn. Het onderzoek geeft een drukkend gevoel in je keel. Als de slang in je keel gaat, moet je misschien kokhalzen. Daarom krijg je meestal een roesje. Daarin zit meestal een slaapmiddel en pijnstillers. Hierdoor voel je je een beetje slaperig. En kun je makkelijker ontspannen.

Krijg je een roesje? Dan blijf je na het onderzoek nog even in het ziekenhuis, tot de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt. Als je weer naar huis gaat kun je nog wat suf of slaperig zijn. Ga daarom niet in je eentje naar huis. Ook niet met het openbaar vervoer of een taxi. Neem iemand mee die je na het onderzoek naar huis brengt.

Uitslag van de endo-echografie

Heeft de arts weefsel weggehaald, dan stuurt die het weefsel naar het laboratorium. Daar onderzoekt de patholoog het onder de microscoop. En stuurt de uitslag naar je arts.

Je arts bespreekt de uitslag met je: is het kanker of niet?

Cellen weghalen voor onderzoek (punctie)

Bij dit kijkonderzoek kan je arts ook een punctie doen van je lymfeklieren. Of van je linker bijnier. Je arts zuigt met een dunne, holle naald wat vocht met cellen op uit je lymfeklieren of bijnier.

Colofon

Met medewerking van:

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2025